Bacara Gardens

 

Plante agatatoare

Categorie de plante ornamentale necesitand suport pentru a-si etala frumusetea, avand caracter de liane. Suportul la alegere se poate confectiona din metal sau lemn sub forma de pergole sau arcade. Intretinerea plantelor se va face cu regularitate prin taieri speciale pentru mentinerea in limite rezonabile a masei vegetale si pentru stimularea infloritului cat mai bogat. In principiu cresterea principala anuala a plantei se dirijeaza prin spalier in asa fel incat sa ocupe la un moment dat tot spatiul disponibil, constituind ceea ce se poate numi tulpina plantei, iar ramificatiile laterale se scurteaza in fiecare primavara la 2 ochi din care vor porni lastarii floriferi anuali.

Wisteria sinensis – glicina
Genul wistaria

Liana cataratoare cu tulpina pana la 20 m lungime. Frunze alterne imparipenat compuse. Florile albastre-violete, mirositoare in ciorchini pendenti de 15-30 cm, apar in mai – iunie. La noi este frecvent folosita ca arbust ornamental datorita extraordinarei abundente de flori si mirosului discret. Este iubitoare de caldura si necesita soluri fertile.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lonicera caprifolium – caprifoi
Genul lonicera
Arbust catarator. Florile de regula cate 6 in verticile florale, sesile, asezate la subtioara frunzelor, cu corola mare de 5-6 cm albe-galbui sau rosiatice, placut mirositoare. Infloreste abundent in mai-iunie. Rezista la ger. Creste bine pe soluri reavene, fertile, se poate folosi cu succes la mascarea gardurilor, a zidurilor si cladirilor inestetice.

Hedera helix – iedera
Familia araliaceae
Arbust agatator ce poate ajunge pana la 15 m lungime. Cand este lipsit de suport devine tarator. Tulpinile sau lujerii emit radacini adventive cu peri sugatori prin care se fixeaza de scoarta arborilor, stanci sau ziduri. Frunzele alterne persistente. Longevitate foarte mare peste 100 ani. Este o specie iubitoare de caldura, degera rar la temperaturi foarte scazute. Pretinde soluri fertile si umede. Rezista la fum si gaze. Temperament de umbra. Este foarte mult pretuita pentru capacitatea sa de a masca trunchiuri uscate de arbori, garduri, ziduri vechi, cladiri inestetice

Vitis quinquefolia – vita canadiana
Genul parthenocisus
Arbust catarator. Frunzele digitat compuse cu 5 foliole; toamna se coloreaza in rosu intens. Este foarte putin pretentioasa la conditiile de clima si sol. Este folosita cu succes la mascarea gardurilor, zidurilor vechi si cladirilor inestetice.

Clematis alba – clematita
Genul clematis
Arbust catarator cu flori albe de 8-20 cm diametru. Necesita suport pe care sa fie dirijata si ajustata anual

Campsis radicans – trambita
Genul tecoma
Arbust catarator avand ramuri lungi de peste 10 m, prevazute cu radacini adventive cu care se fixeaza pe ziduri. Tulpina poate atinge grosimi de peste 0,5 m. Frunzele opuse, imparipenat compuse cu 9-11 foliole. Florile cu o corola tubulara de 6-9 cm de culoare portocalie, grupate in buchete terminale. Rezista bine la seceta si ger si se arata foarte putin pretentioasa fata de sol. O excelenta decoratoare prin florile mari frumos colorate.

Akebia quinata
Arbust catarator originar din Japonia, cu lujeri verzi, frunze caduce, compuse din 5 foliole. Florile monoice in panicule mici purpurii, in aprilie – mai. Se comporta bine in locuri umbrite, bine adapostite. Este folosita la imbracarea zidurilor, pergolelor, stalpilor.

 

Copyright © 2011, designed by Alpha Studio Design provided by Free Website Templates.