Bacara Gardens

 

Arbori

Ailanthus altissima – fals otetar
Genul ailanthus

Specie exotica, arbore masiv cu frunze imparipenat compuse de pana la 70 cm lungime, care apar foarte tarziu, prin luna mai. Florile poligame, galben – verzui in panicule de 15 – 20 cm.Crestere foarte rapida. Lemnul inferior calitativ nu prezinta interes pentru prelucrare. Este foarte putin pretentios fata de sol. Prefera insa solurile fertile, afanate, reavene. Are temperamentul de lumina. Bun pentru fixarea coastelor surpatoare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tilia platyphyllos – tei cu frunza argintie.
Genul tilia
Specie indigena. Tulpina poate ajunge pana la 40 m. frunze mari de 6-12 cm, pe verso cu perisori albiciosi. Flori mari, puternic mirositoare. Lemnul moale se foloseste in principal in industria fabricarii chibriturilor. Este pretentios la sol, nu creste pe terenuri inundabile sau pe cele compacte. Tratament de semi-umbra. Apreciat ca arbore melifer si ornamental, amplasandu-se in parcuri pe alei.

Populus tremula – plopul tremurator
Genul populus
Specie indigena. Marimea pana la 30 m si diametrul de 1,5 m. tulpina dreapta cilindrica. Scoarta cenusie-verzuie-albicioasa se pastreaza mult timp neteda, la batranete formandu-se un ritidom negricios. Frunzele de 3-8 cm au un petiol foarte lung, ceea ce face ca frunza sa tremure la orice adiere de vant. Creste foarte rapid. Lemnul se foloseste pentru fabricarea chibriturilor. Ii prieste un climat umed, racoros si este foarte rezistent la ger. Este putin pretentios fata de sol, dar nu-i plac solurile foarte sarace si uscate, precum nici cele mlastinoase. Temperament de lumina.

Aesculus hippocastanum – castan porcesc
Genul aesculus
Marimea pana la 30 m si diametrul de 1,5 m. frunze digitat compuse cu 5-7 foliole, asezate in varful unui petiol lung de 18 – 20 cm. florile ajung pana la 30 cm lungime, si sunt paniculate erecte, multiflore. Infloreste in mai. Specie putin pretentioasa fata de clima si sol. Suporta climatul secetos din zonele de campie si temperaturile scazute de pana la -30 grade Celsius. Se dezvolta bine pe terenuri reavene, permeabile, nisipo-lutoase. Ramane pitic pe terenuri prea uscate, compacte sau prea umede. Temperament de lumina. Are importanta putina ca specie forestiera. Este cultivat mai mult pentru ornament, in parcuri si strazi, pe alei.

Betula pendula – mesteacan
Familai bethulaceae
Specie indigena. Poate ajunge pana la 25 m inaltime. Tulpina zvelta, latita la baza, cu crestere de multe ori neregulata. Scoarta in tinerete este alba si neteda, se exfoliaza in fasii circulare. La  batranete formeaza mai ales in partile de jos un ritidom negricios. Coloana neregulata, cu ramuri numeroase si subtiri, cu lujeri pendenti, cu frunzis rar, transparent si luminos. Creste foarte repede la inceput. In al doilea an puietii ajung la peste 0,5 m inaltime. Longevitate redusa – 100 de ani -. Lemnul fin, moale, lucios, elastic, omogen. Il gasim de la ses pana la altitudini de 1500 m. Nepretentios fata de clima, rezista atat la geruri, cat si la calduri mari. Nu este pretentios fata de sol. Poate creste pe orice fel de teren, atat nisipoase si uscate, cat si pe coaste pietroase si pe soluri umede. Evita solurile prea calcaroase, argilele compacte si turbariile. Temperament de lumina. Lemnul se foloseste pentru mobila necojita de parcuri, chioscuri, paturi de arma, calapoade. Caroserii de carute. Foarte apreciat pentru furnir si in constructia avioanelor. Este un arbore foarte decorativ prin coaja si portul sau pitoresc.

Quercus rubra – stejarul rosu
Specie exotica de marimea I ajungand pana la 30 m inaltime. Frunze lungi 10-20 cm cu lobi adanciti pana la mijlocul jumatatii limbului. Toamna frunzele se coloreaza in rosu, lucru ce ii confera statutul de arbore ornamental. Longevitatea pana la 300 de ani. Lemnul se foloseste la mobilier, traverse, placaj, etc. Este foarte rezistent la ger, dar suporta greu secetele lungi. Vegeteaza bine in centre populate cu fum si gaze. Poate creste pe terenuri sarace. Cele mai indicate sunt solurile afanate, nisipo-lutoase, reavene, din luncile raurilor. Nu suporta apa stagnanta. Suporta relativ bine umbrirea.

Juglans regia – nucul comun
Familia jungladaceae
Specie subspontana sau chiar spontana. Poate ajunge pana la 30 m inaltime si peste 1 m in diametru. Inradacinarea puternic pivotanta care il recomanda pentru plantatii privind stabilizarea terenurilor alunecatoare. Fructele de calitate inferioara pentru consum. Longevitatea 300-400 ani. Lemnul are calitati deosebite care il plaseaza in fruntea celorlanti arbori. Prezinta un duramen larg de culoare cenusie-roscata inchis, este fin, tare, trainic, flexibil, se lustruieste frumos, fiind prin excelenta lemn pentru mobilier fin. Este o specie foarte pretentioasa fata de caldura, neputand suporta geruri prea mari care il fac sa-i degere lujerii anuali. Se dezvolta bine intr-un areal cu climat mai dulce, cerand soluri profunde, usoare, reavene, drenate si fertile. Vegeteaza slab pe soluri prea compacte, umede sau prea uscate, poate creste bine si in lunci.

Acer platanoides – paltinul de camp
Familia aceraceae
Genul acer
Specie indigena, putand ajunge pana la 25 m inaltime. Frunze de 9-18 cm in diametru, penta, palmat, lobate si petiolul de 8-10 cm. Toamna frunzele se coloreaza in galben. Longevitatea 200 de ani. Lemnul este omogen, greu, cu o stralucire matasoasa. Poate fi folosit pentru fabricarea furnirului, mobilei, instrumentelor muzicale, avioane, etc. Pretinde un climat mai calduros, dar rezista bine la geruri. Vegeteaza bine pe soluri cu o oarecare fertilitate naturala. Este mult folosit ca arbore decorativ in parcuri si pe margini de sosele.

Magnolia kobus
Familia magnoliaceae
Genul magnolia
Specie exotica. Marime pana la 12 m. Frunze de 6-10 cm. Florile mari de 10 cm cu 3 sepale verzi – brune si 6-9 petale albe cu o dunga roz-violet la baza. Infloreste abundent inainte de infrunzire. Cultivat in locuri deschise sufera de gerurile excesive de iarna. Este un excelent arbore ornamental.

Crategus monogyna – paducel
Arbust sau arbore pana la 8 m inaltime. Tulpina neregulata. Coroana rara pendenta, ajungand de multe ori pana la nivelul solului. Frunze de 3-7 cm. Florile grupate in corimbe erecte. Infloreste in mai. Excelente plante melifere. Fructe rosii de 7-10 mm, bune pentru ceai medicinal privind bolile de inima. Nu este pretentios la sol si clima. Se acomodeaza usor in orice conditii, preferand totusi pante insorite. Rezista chiar si pe soluri compacte si uscate. Pretentios fata de lumina. Un foarte frumos arbust ornamental.

Prunus avium – cires paduret
Subfamilia prunoideae
Genul prunus
Marimea pana la 25 m inaltime si diametru de 0,8 m. Tulpina dreapta, frunze mari 8-12 cm. Florile albe, infloreste in mai. Specie iubitoare de caldura, rezistenta la ger, pretentioasa fata de sol. Prefera soluri fertile, reavene, profunde. Lemnul sau este excelent pentru fabricarea unui mobilier fin. Este si un frumos arbore ornamental.

Robinia pseudoacacia – salcam alb, mai este denumit si acat in Transilvania.
Poate ajunge pana la 30 m inaltime si 80 cm diametru. Crestere foarte rapida, dar nu pe orice fel de sol. Pe solurile fertile in 30 de ani ajunge la 30 m inaltime. Florile hermafrodite albe, in ciorchini pendenti, sunt placut mirositoare. Contine nectar, datorita caruia sunt mult cautate de albine. Infloreste prin mai-iunie. Datorita cresterii rapide si infloririi timpurii se recomanda pentru infiintarea padurilor compacte de 300-400 ha, investitia fiind minima si cu o mare putere de raspuns in beneficii din partea crescatorilor de albine din zona.

 

Copyright © 2011, designed by Alpha Studio Design provided by Free Website Templates.