Bacara Gardens

 

Conifere

Taxus baccata – tisa
Ordinul coliferalis
Familia taxaceae
Genul taxus

 Se prezinta sub forma de arbore cu tulpina dreapta care poate ajunge la 18 m inaltime cand se face inmultirea puietilor prin samanta si sub forma de tufa de 2-3 m cand se inmulteste prin butasi. Dintre conifere tisa are cresterea cea mai inceata. Longevitatea foarte mare. Se cunosc exemplare de 3000 de ani. Lemnul de tisa nu contine ca si frunzele, de altfel, canale rezinifere, ci numai alcaloidul taxina, care este toxic. Prefera ca areal de crestere formatiunile calcaroase, fiind pretentioasa fata de umiditatea si fertilitatea solului. Creste viguros in locuri umbrite, cerand si o ridicata umiditate atmosferica. Temperamentul tipic de umbra. Suporta umbrirea oricat de deasa. Lemnul este foarte valoros pentru mobilier fin. Este foarte des intalnita ca arbore ornamental prin parcuri si gradini. Se poate ajunge foarte usor in forme geometrice si artistice, fiind des folosita si pentru garduri vii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Abies alba – bradul alb
Familia pinaceae
Genul abies
Arbore de talie mare putand ajunge la 65 m inaltime. Tulpina dreapta cilindrica cu ramuri regulat-verticilate. Frunzele aciculare au pe dos doua dungi albe de stomate care contin canalele rezinifere (rasina). Conurile sunt lungi de 10-20 cm, brun-rosietice. Longevitatea pana la 800 de ani. Lemnul albicios, cu duramen necolorat, moale, elastic, se despica usor. Se foloseste in foarte multe scopuri; constructii, lazi, lemn de rezonanta. Este specia cea mai pretentioasa dintre rasinoasele noastre fata de conditiile de mediu. Prefera o temperatura medie anuala de 5-6 grade Celsius in care temperaturile de iarna nu coboara sub -27 grade Celsius, iar vara nu depasesc 39 grade Celsius, iar umiditatea atmosferica se mentine la 70-75%. Gaseste conditii optime pe solurile brune de padure, foarte profunde, lutoase sau luto-nisipoase, slab-schelete, de compactitate moderata, reavene pana la jilave. Este o specie foarte putin pretentioasa la lumina.

Abies nordmanniana – brad de caucaz
Poate atinge inaltimi de 50 m. are un coronament bogat cu frunzis des si intunecat. Acele mari de o coloratie mai inchisa, pe fata de un verde inchis lucitor, iar pe dos cu doua dungi albicioase de stomate. Conurile de 10-15 cm, cilindrice, brune deschise. Poate creste intr-un climat montan aspru, dar si in regiuni joase. Are pretentii mari pentru umiditatea atmosferica, fiind sensibil la vanturile reci de iarna si la seceta.

 

Abies koreana
Caracteristicile generale sunt similare cu cele ale bradului alb, cu deosebire ca cele doua canale rezinifere de pe dosul frunzelor sunt foarte late, acoperind aproape in intregime partea dorsala a frunzei, dand o coloratie de ansamblu verde-argintiu.

Picea pungens glauca – molidul impungator argintiu
Genul picea
Ajunge la maturitate la inaltimea de 50 m. acele de 2-3 cm rigide, intepatoare, putin recurbate, inghesuite in jurul lujerului. Conurile mascule roz-violacee, nuantate cu galben, cele femele carmin. Este recomandat in principal ca arbore ornamental, mai ales varietatea glauca (argintiu).

 

Picea omorika – molidul sarbesc
Marime pana la 30 m, coroana piramidala ingusta ca o coloana de unde si denumirea de omorika data de sarbi, ceea ce in traducere inseamna zvelt. Acele comprimate ca la brad de 8-18 mm au doua dungi albe vizibile usor, ceea ce da nuanta verde – argintiu. Suporta bine tunderea, motiv pentru care se poate folosi la garduri vii.

 

Larix decidua
Genul larix
Atinge la maturitate 50 m. Singurul conifer care pierde frunzele iarna. Toamna frunzele se coloreaza in galben, dand un aspect foarte placut.

 

Pinus silvestris – pinul comun
Genul pinus
Atinge la maturitate 50 m inaltime. Coroana la inceput alungit-piramidala, apoi devine neregulata, turtita. Acele cate 2 de 3-7 cm, rigide, usor rasucite, dureaza 2-4 ani, dupa care cad lasand cicatrici proeminente. Specia creste foarte repede, chiar din tinerete. Longevitatea pana la 600 ani. Vegeteaza spontan sub forma insulara in lungul Carpatilor si in Apuseni, cantonat pe stancarii aride sau chiar pe locuri turboase. Este una din speciile cu cea mai larga adaptabilitate ecologica, vegetand in cele mai variate conditii de la 37 la 70 grade lat. nordica, pana la limita polara a padurii. Rezista bine la ger, arsita si seceta. In nordul arealului se mentine la temperaturi de -40 grade Celsius, multumindu-se cu un sezon de vegetatie scurt de numai 3 luni. Nu este pretentios fata de sol, putandu-se adapta de la nisipul diluvial pana la turbarii inalte. Pentru a realiza insa o crestere frumoasa prefera solurile nisipo-lutoase, afanate. Pe terenurile argiloase-compacte se dezvolta greu. Suporta atat terenurile uscate, cat si pe cele inmlastinite. Temperament de lumina. Este un excelent arbore ornamental.

Pinus mugo mugus – jneapan
Arbust de pana la 3 m, ramificat de la baza, formand o tufa cu tulpini taratoare si cu varfurile indreptate in sus. Crestere foarte inceata. Longevitatea 300 de ani. Creste cu deosebire in golurile alpine din muntii europei de mijloc si de sud, poate insa cobora si la altitudini mai joase, in turbarii. Prefera un climat rece, cu atmosfera umeda si o mare cantitate de precipitatii. Este insa rezistent si la seceta. Temperamentul de lumina. Poate fi folosit la fixarea coastelor izolate. In gradini are un rol ornamental imbatabil in stancarii artificiale.

Thuja occidentalis smaragd
Subfamilia thujoideae
Genul thuja
Forma columnar – conica, putand ajunge la maturitate la 4 m inaltime. Forma columnara este data de ramurile scurte si dese, caracteristice genurilor occidentale, fata de cele orientale care se dezvolta pe ramuri rare si lungi. Se intrebuinteaza in colturi de alei, rabate, in grupe de 3-5 bucati izolat in gazon, in aliniamente, garduri vii si pentru camuflat unele cladiri inestetice.

Thuja danica
Tipul globosa
Are crestere scunda globuloasa pana la 0,8 – 1 m inaltime maxima in anul 6-7 de vegetatie. Se poate cultiva in ghivece pentru ornarea holurilor si coridoarelor neincalzite.

Thuja plicata – thuja gigantica
Poate ajunge pana la 60 m inaltime si circa 3 m in diametru. Tulpina dreapta cilindrica. Coroana conica ascutita cu varful vertical, ramificatiile foarte dese. Prefera umiditate in sol si in atmosfera. Nu suporta seceta, asezandu-se natural pe vai cu soluri reavene si chiar umede. Temperament mai mult de umbra.

Thuja orientalis – biota orientala
La maturitate poate ajunge la 10 m inaltime. Tulpina se ramifica neregulat de la baza, ramurile sunt ascendente. Coroana deasa piramidala. Lujerii sunt subtiri si lungi, dand aspectul general lax al coroanei. Este putin pretentioasa fata de fertilitatea solului. Se dezvolta mai bine pe terenuri lutoase, rezistenta la seceta, nu rezista la ger. Toamna cand temperaturile incep sa scada se pregateste de iernat, accelerand concentratia de zaharuri si taninuri in frunze, ceea ce ii da un aspect brun inchis, asemanator ca aspect cu ramurile uscate. Primavara revin la culoarea verde intens. Se preteaza foarte bine la garduri vii, putandu-se tunde in forme geometrice.

Chamecyparis lawsoniana col. glauca
Familia cupressaceae
Marimea la maturitate pana la 60 m. Tulpina dreapta cu ramificatii in plan orizontal. Este destul de rezistent la ger. Vegeteaza bine in locuri umede si intunecate cu soluri fertile, nisipo-lutoase, reavene. Evita solurile uscate. Temperament de umbra, avand coroana deasa. Ca arbore ornamental se foloseste izolat pe peluze sau de-a lungul aleilor.

Juniperus stricta – ienupar
Arbust pana la 5 m la maturitate cu ramificatie deasa si varfurile indreptate in sus. Cultivat in regiuni joase poate sa ajunga un arbore masiv cu port piramidal destul de regulat. Creste incet. Este nepretentios la sol, rezista la seceta si la ger. Temperament mijlociu de lumina si umbra. Se recomanda pentru stancarii artificiale, colturi de rabate, aliniamente de alei.

Juniperus tamariscifolia – ienupar tarator
Se recomanda pentru covoare arbustiforme, datorita cresterii taratoare a ramurilor.

Thuja occidentalis brabant
Crestere columnara, ramuri in plan orizontal scurte, frunze dantelate, culoarea verde-galbui. Coroana mai putin deasa. Se preteaza bine pentru garduri vii, dar sunt foarte impunatoare ca exemplare izolate sau in grupuri de 3 in gazon.

 

Copyright © 2011, designed by Alpha Studio Design provided by Free Website Templates.