Bacara Gardens

 

Garduri vii

Amorpha fruticosa - Salcam mic

Poate ajunge la maturitate la inaltimea de 5 m. tulpina se desface de la baza in mai multe ramuri lungi, formand o coroana rara. Frunzele imparipenat compuse pana la 30 cm lungime cu 10-20 foliole alungit-eliptice. Infloreste la sfarsitul lunii mai. Florile sunt grupate in spice dese terminale de 10-15 cm lungime de culoare albastru purpuriu, foarte cautate de albine. Este un arbust putin pretentios. Rezista bine la seceta. Creste bine pe soluri usoare, nisipo-lutoase, nisipoase, reavene, evitand pe cele excesiv de umede. Vegeteaza chiar si pe saraturi. Temperamentul este de lumina. Se poate folosi cu succes la plantatii pentru fixarea terenurilor in panta, degradate, taluze de cale ferata si autostrazi si chiar pe terenuri saraturate. Ca gard viu in parcuri si gradini se recomanda pentru cazuri in care se urmareste delimitarea de proprietati, mascarea de cladiri sau obiective inestetice, avand in vedere inaltimea relativ mare la care ajunge in timp scurt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carpinus betulus – carpen
Genul Carpinus


Poate ajunge pana la 25 m inaltime si diametru de 0,6 m. Tulpina creste neregulat, stramba si cioturoasa. Lujerii subtiri, zvelti la inceput, catifelat pubescenti, mai tarziu verde-brun lucitori.

Frunzele ovat – eliptice de 5 – 10 cm lungime. Lastareste foarte puternic si pana la varste inaintate, caracter ce il face apt pentru infiintarea de garduri vii. Rezista bine la geruri, dar mai putin la seceta. Este relativ pretentios fata de fertilitatea si umiditatea solului, preferand terenuri profunde, afanate si reavene. Suporta destul de bine umbrirea. Se preteaza foarte bine la garduri vii, pretandu-se la tundere repetata cu lastarire abundenta. Necesita tundere anuala.

Chaenomeles japonica – gutui japonez
Genul Chaenomeles


Arbust pana la 2 m inaltime. Tulpini numeroase, divergente sau curbate. Lujeri spinosi, bruni-cenusii-verziu. Frunze alterne de 3-5 cm. Florile, cate 3, rosii-caramizii, de 3 cm, cu cinci petale. Este rezistent la seceta si suporta bine gerurile de iarna, putin pretentios fata de sol. Temperament de lumina.
Ca gard viu se recomanda la margine de alei largi, in spatele gardurilor de la strada casei, despartitori de proprietatile vecine.
Are un atu in plus ca este foarte ornamental prin florile rosii abundente si prin fructele galbene care raman pe ramuri pana la venirea zapezii.

Ligustrum vulgare – lemn cainesc
Genul ligustrum


Poate ajunge pana la 4 m inaltime. Tulpina se ramifica de la baza. Ramurile sunt drepte, divergente, flexibile. Frunzele de 3-6 cm lungime sunt persistente in timpul iernilor blande. Florile sunt albe si au un miros neplacut. Nu sufera de ger si seceta, insa suporta umbrirea. Se foloseste cu mare eficacitate la garduri vii tunse in forme geometrice, margini de trotuare, pentru dublarea gardurilor din plase de sarma, etc.

Hibiscus Syriacus – zamosita
Familia Malvaceae
Genul hibiscus
Ajunge la 3 m inaltime. Tulpina ramificata de la baza, formand o tufa stransa. Frunzele alterne ovate sau rombic ovate de 5-12 cm, trilobate. Florile de 6-10 cm de diferite culori: albe, albastre, violet, etc. Rezista bine la seceta si ger, putin pretentios fata de sol, putand vegeta chiar si pe nisipuri marine. Temperament de lumina.
Apreciat ca arbust ornamental cu tufa inalta in gazon, grup de 3 la colturi derabate, gard viu pe margini de alei pietonale. Se poate tunde sub forma geometrica regulata sau poate creste liber.

Buxus sempervirens – cimisir
Familia Buxaceae
Genul buxus
Poate ajunge la inaltimea de 5 m. tulpina foarte ramificata formand o coroana cu frunzis des. Frunzele persistente, opuse, mici de 1-3 cm, pieloase, ovate, verzi intunecat. Cresterea extrem de inceata. Longevitate mare. Foarte rezistent la seceta si ger, suporta bine fumul si praful din centrele industriale. Nu este pretentios la conditiile de sol. Este o specie care suporta cel mai inalt grad de umbrire. Ca planta de ornament poate fi plasata ca exemplar inalt in gazon, ca bordura si gard viu cu diferite grade de tundere, geometric sau artistic, suportand foarte bine tunderea.

Evonymus kiautschovicus
Genul evonymus
Marimea pana la 2 m ca tufa foarte bogata. Frunzele de 3-6 cm ovate, lucioase, pieloase, persistente, au petiol scurt. Lastareste foarte puternic. Creste relativ incet in primii 2 ani. Rezista bine la ger. Prefera locuri umbrite cu umiditate suficienta in sol. Este una din plantele rare care contin cauciuc natural. Se poate plasa ca planta ornamentala grupat in scuare, pe margini de alei, stancarii artificiale sau ca gard viu vesnic verde in locuri vizibile.

Berberis vulgaris – dracila
Genul berberis
Marimea pana la 2 m. tulpina tufoasa cu lujeri muchiati, galbui sau rosii, prevazuti cu spini trifurcati. Florile mici galbene in raceme pendente apar prin mai si sunt puternic mirositoare. Fructele, bace mici, de 8-12 mm, rosii, raman pe tufa pana primavara, fiind foarte decorative. Nu este pretentioasa la sol. Poate participa la infiintarea unui gard viu eficace in apararea gradinii de invazia pisicilor, cainilor si chiar a oamenilor, avand spini foarte ascutiti.
In plus frunzele care inspre toamna se ingalbenesc si apoi se inrosesc si fructele rosii, multe, care raman pe ramuri, sub zapezile iernii, dau o nota estetica distincta.

Berberis thunbergii atropurpurea

Genul berberis

Similar cu cel dinainte, diferit prin faptul ca are frunzele rosii-bordo tot timpul anului.

 

Copyright © 2011, designed by Alpha Studio Design provided by Free Website Templates.